Amatų miestelio dalyviams

Amatų miestelio dalyviams

                                                             

                                                                                     Amatų miestelis Teatro aikštėje

2017 m. liepos 14-15 d. Klaipėdos Teatro aikštėje buvo įsikuręs „Amatų miestelis“.  


Į renginį organizatoriai sukvietė Lietuvos tradicinių amatų meistrus,  tautinio paveldo gamintojus, rekonstruktorius, liaudies meno, kultūros paveldo puoselėtojus,  UNESCO saugomų liaudies meno  tradicijų  -  kryždirbystės (Lietuva), Petrykivkos dekoratyvinės tapybos (Ukraina), Suitų kultūrinės erdvės moterų rankdarbių (Latvija) - tęsėjus.
„Amatų miestelyje“ buvo galima susitikti  krašto šviesulius, kurie yra pagerbti garbingiausiais Lietuvos tautodailininkų ir amatininkų veiklą įvertinančiais apdovanojimais bei susipažinti su aukščiausios prabos liaudies dailės ekspozicijomis:  tautodailininkas  Adolfas Teresius  (Garliava) savo darbais pristatys  unikalią visame pasaulyje vertinamą medinės kryždirbystės tradiciją;   Angelė ir Vytautas Raukčiai (Šilutės r.)  į renginį  atsivežė Mažosios Lietuvos sietynų kolekciją bei margučių rinkinius: „Kalendorius pagal K. Donelaičio „Metus“, „Maironiui“ ir kt.;  Edita Dapšienė (Šiauliai) įrengė net 100 juostų parodą, kurioje išsiskleidė penkių Lietuvos regionų raštai ir spalvinės gamos. Viešnios iš Ukrainos - Valentina Panko, Anastasija Chudnivets, Roksolana Chudnivets įrengė Petrykivkos liaudiškosios tapybos ekspoziciją bei vedė mokymus norintiems išbandyti šį tapybos būdą.
Amatų miestelyje kiekvienas dalyvis demonstravo, mokė, supažindino su savo puoselėjamu amatu, prekiavo savos gamybos dirbiniais.  Buvo verdamas muilas, liejami žalvario papuošalai, gaminami amuletai iš gintaro, lipdoma iš molio ir žiedžiama kojinėmis staklėmis, liejamos žvakės, vejamos ir audžiamos juostos, audžiami takai,  drožinėjama, skaptuojamas kryžius, skulptūros, tapoma ant skrynelių, pinama iš vytelių, mezgama, raukiamos naginės, skutinėjami margučiai, kepama duona, tradiciniai „vofeliai“, verdama „kafija“, liejami sūriai, mušamas sviestas, rūkoma žuvis ir kt. Buvo prekiaujama  kulinarinio ir tautinio paveldo ženkleliais pažymėtais maisto produktais.